İşe Koyulma:Evrensel Bütünlük

Mantarların “Gizemli Yaşam’ını” konu alan bir belgesel var Netflix’te, sevgili doğasever dostum @tazezihin de çok güzel anlatmış.
Peter Wohlleben de Ağaçların Gizli Yaşamı kitabında yeraltındaki mantar ağları aracılığıyla ağaçların nasıl iletişimde kaldığı ve birbirini desteklediği mucizevi etkileşimi anlatıyor.
Mantarların yer altındaki ağ bağlantılarını sağlayan miselyum yaklaşık 2 milyar yaşında imiş. Şamanların transandantal meditasyonda kulladığı mantarlar, Mayalar için de kehanet ve savaş stratejileri için sonsuz bilginin bilgeliği olmuş. Miselyum besin maddelerini özütleyen yer altının nöral ağı; her bir adımımızın altında km’lerce yayılmış bir ağ söz konusu. Tıpkı beynimizdeki nöral bağlantılar gibi sistemin tamamını birbiri ile etkileşimde tutarak yaşamın devamlılığını sağlıyorlar. Ölen hücreleri tekrar toprağa katarak yaşamın devamını sağlayan; bu temas ile sonsuz döngüyü yaratan da mantarların yarattığı bu olağanüstü iletişim sistemi.
🍃Gestalt anlatımıyla bu iki zıt kutbun bütünleştirilmesi ile var olunabileceğinin en güzel kanıtı.
🍃Ölüm tekrar yaşamı getiriyor ve yaşam ancak ölüm olduğu sürece var olabiliyor.✨✨
🍃Biz insanlar da her bir canlı ile beraber böylesi devasa bir ağın içindeyiz.
🍃Bu ağın içinde birbirimizden ayrı bireyler değiliz.
🍃Birbiri ile sürekli etkileşim halinde daha büyük bir ağın parçası olan sonsuz moleküler yapılarız.
🍃Bu bütünlük içinde evrendeki her bir atom ile birbirimize bağlıyız.
🍃Kendimize nasıl davranıyorsak, doğaya ve insanlara da o şekilde davranıyoruz.
🍃Kendimize karşı duyduğumuz her ne varsa, bu içinde bulunduğumuz evrensel sisteme ve onu oluşturan her bir parçaya dair.
🍃Bu olağanüstü var oluşun içinde işe koyulmak demek; evreni, doğayı akışına bırakmak demek.
🍃Kendimiz için de koyulacağımız bir iş varsa, o da kendi akışımızda yaşamamıza izin vermekten ibaret.


📌Her şey değişiyor, evrim sürekli, doğal olarak seleksiyona uğruyoruz; küçülüyoruz, büyüyoruz, geriliyoruz, gelişiyoruz ancak en çok büyümesine, gelişmesine izin verdiğimiz yönlerimizle temas ettikçe var oluyoruz: ittirmeden, çekiştirmeden bu sonsuz ağın ne altında, ne üstünde ama sadece içinde ve parçası olarak:AKIŞTA✨

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir